motivationsucces

                Независимо от сферата на бизнеса Ви, най-ценният капитал, който притежавате, това са вашите служители. Ето защо един от основните въпроси, който занимава мениджмънта от години, е въпросът относно тяхната мотивация.

                Ако приемем по презумпция  репликата „Щастлив персонал = щастливи клиенти“, то стигаме до извода, че за да постигнем по-добри резултати, да направим клиентите си щастливи, мениджмънта първо трябва да се погрижи за служителите на компанията.

Всяка организация, трябва да приема служителите си, не за даденост, а като инструмент за постигане на своите цели. Така казано, мениджмънта, трябва да намери начин да се грижи за своите „инструменти“, така както един автомонтьор се грижи за неговите. Какво ще стане, ако на този автомонтьор се развали въздушния компресор, с който са свързани няколко устройства. Той няма да може да си върши работата, което води автоматично до загуба на клиенти, а това от своя страна до финансови загуби. Същия пример може да дадем с един IT програмист, ако му се развали лаптопа, и така нататък. За да не се стига до там, автомонтьорът и IT специалистa, постоянно се грижат за техните „инструменти“.

В организацията,  грижата за персонала пада върху мениджърите, CEO, HR отдела, както и върху самите служители.

Ето защо от написаното по-горе, стигаме до извода, че мотивацията се явява един от водещите фактори, за успешен бизнес. Когато служителите са удовлетворени и се чувстват значими, че са част от дадена организация, те са готови да постигнат по-добри резултати за по-кратки срокове.

Като цяло, няма определена рецепта как да мотивирате своите служители. В динамичността на нашето време, предвидимите мотивационни програми, изразяващи се в пари и материални придобивки, вече не са толкова атрактивни за служителите. Мениджмънтът трябва да бъде иновативен и креативен в създаването на своите мотивационни програми, като целта е не само да се постигнат по-високи резултати, а ѝ да задържат служителите си, в организацията.

           Информираност – в динамичността на нашето време, както и бързо променящата се среда, информацията играе важна роля за бизнеса и хората в него. В практиката е прието, че мениджърите имат по-ясна представа за случващото се в организацията, за измененията които предстоят, за нововъведенията. В този случай е важно, мениджърите да информират, своите подчинени. Така създават предпоставка за принадлежност на служителите.

Има случаи, в които мениджърите, пазят информацията за себе си, или просто не считат за необходимо да я споделят със своите служители. Това е огромна грешка. Дезинформацията, може да доведе до настъпване на хаос, който от своя страна да нанесе финансови загуби на организацията. Ето защо, информацията, и то споделената информация, се явява мотивационен фактор.

       Доверие – също като споделянето на информацията, изграждането на доверие, се води един добър мотивационен механизъм. Когато мениджърите вярват в своите служители, те създават среда на принадлежност. В една такава среда, хората се вдъхновяват, за да докажат своите умения и способности, като стремежът е по-добри резултати. Ето защо за екипът е важно да чувстват, доверието на своите мениджъри.

       Обучение – тук не става въпрос, за регулярно обучение на екипът, организирано от фирмата или от самия мениджър. Тук става въпрос, за обучителния процес, като цяло. Всеки човек, иска да научава, нови и нови неща, за да се развива и да бъде експерт в своята област. Тук мениджърите трябва да обръщат ежедневно внимание на своя екип и да ги развиват. Мениджърът не трябва да използва реплики от рода: „Така го направи!“ или „Аз така искам да бъде!“, те трябва да показват и обясняват, като учители на своите ученици. Спокойно и задълбочено, за да може екипът да вникне в същността на исканото от тях.

        Делегиране на правомощия – както в своята статия „Каква трябва да бъде ролята на мениджъра?, съм описал, че делегирането на правомощия, е важна част от ролята на мениджъра. Когато мениджърът, делегира правомощия, той създава чувство на принадлежност. Когато екипът, почувства, че има някаква отговорност, той се стреми да не разочарова своя ръководител. Така се засилва усещането, че екипът има власт да контролира работния процес. Чувства се свободен в изразяването на идеи. Което от своя страна е води до мотивираност.

        Задавайте нови задачи – като добър лидер, вие трябва да разпознавате хората и техните нужди. Някои хора са склонни, да  извършват една и съща задача постоянно, без да имат желание да направят нещо ново и различно, да се впуснат в предизвикателство, дори и да се провалят.  В този случай, просто оставете тази част от екипът си, с ежедневните задачи, без да искате нещо ново от тях, поради факта, че може да ги демотивирате, а не мотивирате.  Но в екипът ви, със сигурност има и хора, които са склонни да приемат всяко ново предизвикателство с усмивка на уста. Тогава не чакайте последния момент, а им задавайте нови и нови задачи, които са различни от ежедневните. В този случай, те ще имат шанса да научат нещо ново и да се чувстват мотивирани.

        Признание – наред с останалите, които изброихме по-горе, признанието остава един от водещите и най-значимите мотивационни фактори. Още от детските ни години, ние сме се научили да търсим признание от своите родители. Дори когато направим рисунка на къща, но тя прилича на дърво, думите на родителя „Браво, много хубава къща!“, ни кара да вярваме, че сме добри художници. Така е и с вашия екип. Той винаги търси признанието Ви. Едно „Браво!“, може да накара екипът Ви, да повдигне цяла планина. Ето защо е важно, да бъдете признателни на своя екип за постигнатите резултати.

От всичко казано дотук, излиза, че екипът се нуждае от създаване на среда на принадлежност, на среда в която да се чувстват комфортно при изпълнение на задачите си. Посочените от мен механизми са едни елементарни човешки отношения, които имат голямо значение за развитието и мотивирането на екипът ви.

Сигурен съм, че могат да се посочат още и още механизми, като създаване на конкуренция между служителите, избиране на служител на месеца и годината, и etc., но целта ми беше, да наблегна повече, на взаимните човешки отношения, от които всеки от нас се нуждае.

Бих се радвал, ако споделите, какви са вашите мотивационни механизми.

 

No responses yet

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.