homeoffice

В съвременния свят на труда, все повече хора имат възможността да избират между работа от дома (Home Office) и стандартната офисна среда. Този избор е обусловен от технологични промени и промени в работната култура.

В тази статия ще разгледаме основните предимства и недостатъци на Home Office и стандартния офис, като сравним възможностите и предизвикателствата, които те предлагат.

Home Office:

Предимства:

Гъвкавост и удобство: Работата от дома предоставя възможност за гъвкав работен график и удобство. Служителите могат да си организират времето по свой начин и да работят в комфорта на собствения си дом.

По-малко стрес и загуби от време в трафика: Отсъствието на необходимостта от пътуване до офиса намалява стреса и спестява време, което може да се използва за работа или лични интереси.

Повишена продуктивност: Някои хора се чувстват по-продуктивни, работейки в познатата обстановка на дома и без отвличащите фактори в офиса.

Намалени разходи: Работата от дома може да доведе до спестяване на разходи за транспорт, облекло и храна.

Недостатъци:

Отделение на работата и личния живот: Home Office може да доведе до размиване на границата между работа и личен живот, което може да създаде проблеми със съсредоточеността и време за отдих.

Ограничено социално взаимодействие: Отсъствието на ежедневния контакт с колегите може да доведе до усамотение и намалене на социалното взаимодействие.

Технически предизвикателства: Home Office изисква добра интернет връзка и адекватна техническа поддръжка, за да се осигури плавна работа.

Стандартен офис:

Предимства:

Социално взаимодействие: Работата в стандартен офис предоставя възможност за ежедневно социално взаимодействие с колеги, което подпомага сътрудничеството и укрепва работния екип.

Отделение на работата и личния живот: Работата в офиса помага на служителите да поставят ясна граница между работа и свободно време.

Използване на специализирани ресурси: В офисната среда служителите имат достъп до специализирана техника и софтуер, които може да бъдат от съществено значение за работата им.

Недостатъци:

Трафик и време за пътуване: Работата в офиса може да изисква значително време и усилия за пътуване, което може да влоши баланса между работа и личен живот.

Ограничения върху гъвкавостта: В офиса съществуват определени правила и ограничения, които могат да ограничат гъвкавостта на работния график.

Загуби от време заради смущения и прекъсвания: В офисната среда служителите могат да бъдат изправени пред множество смущения и прекъсвания, които могат да доведат до загуби от време и намалена продуктивност.

С оглед на казаното по-горе, се вижда, че и двата модела на работа имат както своите плюсове, така и своите минуси. Основният въпрос на който всеки един мениджър и ръководител би трябвало да отговори е: „Защо искаме да върнем хората в офиса?“

Разговаряйки с мои колеги, събрах няколко основни аспекта:

1. Корпоративна култура – Корпоративната култура отразява целите и ценностите на организацията. Тя включва начина, по който служителите комуникират, сътрудничат и вземат решения, какви са нормите за етика и отношение, как се развиват и задържат талантите.

Корпоративната култура е силно влиятелен фактор за мотивацията, ангажираността и удовлетвореността на служителите, както и за постигането на бизнес успех. Ето защо, тя е един от водещите фактори, в желанието на мениджмънта на дадена компания, да желае връщането в офис среда.

2. Обмяна на знания – в офис среда е много по-лесно да намериш, колега с който да обмените знания и да се дискутират различни теми. Някои хора смятат, че тези теми засягат само работната среда, но според мен, всеки от нас има различни преживявания, житейски проблеми и прочие. В офис среда, на по кафе, винаги може да намериш колега, с подобна история на твоята и да даде съвет, пречупен през неговата призма или опит.

3. Хората се чувстват като част от компанията – забелязва се, че дистанцията от офиса, кара самите служители да се чувстват като „вълци единаци“. Home office дистанцира служителите от идеите и идеологията на компанията. Ето защо една от причините ръководството желае връщането на хората в офис среда. За да не се губи тази цялост и те да се чувстват значими и част от цялото.

В своето интервю за karieri.bg, Симон Щолцоф, казва следните неща:

„В бъдеще ще видим много повече вариации в начина, по който различните работодатели и различните работещи организират своето време и работа. Виждам свят, в който тенденцията на хибридна работа продължава. Някои хора ще продължат да работят от офиси, но компаниите, които наистина приемат възможността да назначават служители от цял свят или от различни локации, необвързани с едно-единствено местоположение, ще имат конкурентно предимство.“

Също така допълва, че: „Ще се променя в зависимост от индустрията. Компаниите и по-напредничавите работодатели, които прегърнат отдалечения или хибриден модел на работа, ще имат конкурентно предимство. Работното място само по себе си ще бъде предимно хъб за изграждане на работна култура, където трябва да се замислим за това кои са аспектите, които печелят по уникален начин от съвместната работа, неща като сътрудничество или изграждане на взаимоотношения и да превърнем офиса повече в социален център, отколкото място за срещи в Zoom или Microsoft Teams през целия ден.

Затова в бъдеще бих искал да мислим за работното място по-скоро като за мрежа, отколкото като физически индивидуално място. Вярвам, че ще има хъбове, където хора, живеещи на различни места, работещи за една компания, ще се свързват помежду си и ще се придава по-голямо значение върху създаването на култура – било чрез годишни, полугодишни или тримесечни събития и събрания на компанията.

Също така се забелязва, че някои компании, разработват и т.нар. „виртуален офис“. KPMG компания за одиторски и консултантски услуги, вече е разработила подобен виртуален офис, имитиращ физическият им офис във Ванкувър, Канада. (информацията е от karieri.bg).

В заключение, какъвто и да бъде изборът между Home Office и стандартен офис, той зависи от предпочитанията и спецификите на работната дейност и личния живот на служителите. Важно е организациите да предоставят разнообразни възможности и да поддържат баланса между гъвкавостта и социалното взаимодействие, които ще допринесат за успешното функциониране и мотивацията на техния персонал.

Лично моето мнение наподобява това на Симон Щолцоф, че компаниите, които изберат хибридният модел на работа, ще са за предпочитане, отколкото тези, които искат 100% връщане в офиса.

снимка: Pinterest.

Tags:

No responses yet

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.