boiledfrog

Когато бях в университета, това беше един от любимите ми примери, които и до днес са останали в главата ми и винаги ми е като обица на ухото. В какво се състои този синдром?

„В съд пълен с вода, пускат една жаба. Постепенно учените, започват да затоплят водата. Жабата се отпуска, става ѝ приятно, водата продължава да се затопля, докато, жабата неусетно се сварява. Направен е същия експеримент с друга жаба, но този път водата е в състояние на кипене, пускайки я в тази гореща вода, жабата отскача и се спасява от сваряване.“

Този експеримент имал за цел да докаже какви биха могли да бъдат последствията, ако внимателно не се следят промените настъпващи в заобикалящата ни външна среда.

Този експеримент е доказателство, затова, че ако дадена компания, се чувства в свои води и не обръща внимание, на случващото се, не следи за настъпващи промени, мислейки си че тази вода няма вариант да се „затопли“, то в един момент може да се окаже, че водата е стигнала своята точка на кипене и вече е късно, за отскачане – „сваряването“ е неизбежно.

Тук е ролята на мениджмънта на дадена компания, постоянно да е на щрек, като използва задълбочени анализи и изследвания за настъпващи промени във външната среда.

Ето, как бих искал аз да подредя основните фактори, влияещи върху промените на външната среда.

 

 1. Конкуренция – Това е първият фактор, който оказва голямо въздействие върху външната среда. Мениджмънта постоянно трябва да следи за: нови фирми в сферата на същия бизнес и да наблюдава вече съществуващите такива.

Тук бих искал да посоча един пример от работата ми като търговски представител в голяма компания.

„На един  тиймбилдинг, който компанията ни организира, след като Търговският директор ни обясни, какви са ни целите, мисията, как вижда бъдещето на компанията, той заяви следното:

 • От скоро на пазара, ние се изправихме пред нов „враг“, имаме нов конкурент. В главите на всички ни, изникна, че може би на пазара има нова фирма в същата сфера. Но всички се бяхме излъгали. На стената зад него, се появи снимка на вече познат от години на всички ни, продукт. Истина е, че този продукт, държеше голям пазарен дял само в един регион, а като цяло в страната, пазарния му дял беше много нисък. Но проблема, беше в това, че през последните няколко години, конкурентите бяха инвестирали в този продукт с цел завземането на по-голям пазарен дял. Всички колеги го знаехме в това, но учудването ни беше породено от факта, че нашето ръководство, чак сега го беше забелязал.“

 

Ето за мен това е пример, когато мениджърите не следят, какво правят конкурентите и се оказват в позиция на „сварената  жаба“.

 

 1. Икономическа обстановка – това е вторият фактор на който бих искал да обърна внимание. Тук мениджмънта трябва да обърне особено голямо внимание на:
 • Микро и макроикономическите показатели;
 • Финансовата политика на страната;
 • Банковата политика;
 • Данъчната и социалната политика;
 • Вмешателство на правителството в сектора;
 • Демографска политика.

Тук е важно и да отбележим, че от съществено значение е и икономическата обстановка по целия свят. Пример за това е, Световната финансова криза, която настъпи в последните няколко години. В този период много фирми бяха принудени да фалират. Причината за това да се случи, беше, че нито една компания не беше очаквала, такава развръзка в глобален мащаб. Тук мениджмънта, трябва да се съсредоточи върху способите за оценяване на риска, да разиграва симулации, как ще реагира бизнесът, ако се стигне до криза. По-големите компании успяха да задържат финансова стабилност, но доста други фалираха.

 

 1. Влияние на околната среда – един фактор, на който не се обръща много голямо внимание. Според мен този фактор е важен, поради факта, че мениджмънта трябва да следи за природни бедствия, замърсяване на въздуха и водите, климатичните промени. В зависимост от това в коя сфера се развива даден бизнес, има вариант да му влияе един или повече фактори. Да вземем, като пример, един хотел, разположен в туристически регион. Ако региона е летен, но през по-голяма част от времето е дъждовно, този хотел ще има драстични загуби. Тук мениджмънта трябва да измисли механизми, чрез които да запази голям процент от резервираните стаи.

 

Задълбоченият анализ на всеки един от тези фактори по отделно, или съвкупно, ще даде на мениджмънта една ясна картина, за това, как се развива компанията. Да планира бъдещето на фирмата, както и какви рискове крие то.  Ето защо бизнесът трябва да изработи механизми, които да предотвратят „сваряването на водата“. Ето някои от тях:

 • Подбор на ръководния екип – когато има свободно място за ръководна позиция, трябва внимателно да се проверят възможните кандидатури;
 • Използването на консултантски фирми – колкото и добри специалисти да имаме на разположение, понякога е необходимо да се обърнем към консултантска фирма в определена сфера. Дали когато имаме нужда от назначаването на нови хора, дали до социологическо проучване, дали да се направи анализ на пазарния дял и etc;
 • Използване на технологическия процес – в тези дни, когато технологиите бележат голям бум, инвестирането в нов софтуер, нов хардуер, нови производствени машини, независимо от цената е винаги в плюс на бизнеса.

 

No responses yet

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.