обратна връзка

Обратната връзка след интервю е неотменна част от процеса на подбор на персонал.

Това е важен етап, който не само показва професионализма и уважението на компанията към кандидатите, но и предоставя възможност за разбиране на индивидуалния подход и подобрения на интервю процеса. В тази статия ще разгледаме основните аспекти на обратната връзка след интервю и как да я предоставим по ефективен начин.

Значимостта на обратната връзка след интервю:

Обратната връзка след интервю има множество ползи както за компанията, така и за кандидатите. Тя помага на компанията да подобри интервю процеса, да разбере какво се отразява положително или отрицателно върху кандидатите, и как да го оптимизира в бъдеще. За кандидатите, обратната връзка предоставя ценна информация за тяхната производителност и професионално развитие, дори и ако не са избрани за дадената позиция.

Навременност и прецизност:

Обратната връзка след интервю трябва да се предостави възможно най-скоро след завършването на интервю процеса. Забавянето може да намали интереса и мотивацията на кандидатите и да доведе до негативно впечатление за компанията. Освен това, важно е да бъде предоставена прецизна обратна връзка, която да се фокусира на конкретни аспекти от интервюето, а не общи и неясни коментари.

Подчертаване на положителните страни:
Когато предоставяте обратна връзка на кандидатите, е важно да подчертаете и оценявате положителните страни на техния профил. Въпреки че не са избрани за дадената позиция, това не означава, че не притежават умения и качества, които могат да бъдат ценни за бъдещи възможности. Подчертаването на силните страни на кандидатите ще им даде увереност и ще им покаже, че техният труд и умения са ценени.

Обяснение на слабите страни и възможности за подобрение:

Въпреки че е важно да подчертаете силните страни на кандидатите, е необходимо също така да бъдат предоставени ясни и конструктивни обратни връзки относно слабите им страни. Подробното обяснение на тези аспекти помага на кандидатите да разберат как да работят върху подобренията си и да се развиват професионално.

Персонализация на обратната връзка:

Подборът на персонал е индивидуален процес, затова обратната връзка също трябва да бъде персонализирана. Стремете се да се фокусирате на конкретните аспекти от интервюето и да ги свържете със специфичните умения и опит на кандидатите. Това ще укрепи усещането за индивидуалност и значимост за кандидатите.

Откритост и уважение:

Обратната връзка след интервю трябва да бъде предоставена открито и уважително. Бъдете искрени и честни, но винаги с уважение към усилията на кандидатите. Важно е да се избягва поставянето на въпросни моменти или критика, която може да доведе до демотивация или лошо впечатление.

Важно е тук да се отбележи и мястото на което се дава обратната връзка. В повечето случаи, когато съм стартирал процеса по подбор с даден кандидат един от въпросите, които задължително задавам е: „Кажи ми моля те, кой канал за комуникация предпочиташ? Телефон, mail, LinkedIn или някакъв друг?“ Това е от ключово значение, както за целият процес по подбор, но и за крайният резултат.

Представете си ситуацията, в която не сте коментирали този въпрос с кандидат и искате да го поканите на интервю. Пращате му покана на посоченият mail в CV-то, но кандидата, много рядко проверява личната си поща – често срещано. По някаква причина, не сте обърнали внимание, че кандидата, не е приел или отхвърлил поканата и Вие сте спокойни, че той ще се яви. Идва уреченият ден и час и…. Кандидат няма. Вие сте ангажирали с това интервю още няколко човека, които седят и чакат. Кандидат, обаче, няма. Почвате от притеснение трескаво да звъните и да говорите с ангажираните колеги, да изчакат малко. В същият момент, кандидатът вдига телефона – чува се силна музика, смях наоколо… Вие вече сте в шах… Питате кандидата какво се е случило, защо не е на срещата, обяснявате му, че сте му изпратили покана за интервю на мейла и той Ви отговаря, също толкова притеснено: „Съжалявам, но аз рядко си гледам личният мейл. Предпочитам комуникацията по телефон и/или в LinkedIn.” Извинява се за причиненото неудобство, но казва, че е на почивка и няма да може да реагира. Ще се радва за нова среща, ако компанията все още го иска.
Затова е много важно, още в началото на процеса, този въпрос да бъде уточнен.

Така, ще може да сте сигурни и по какъв начин да върнете обратна връзка, когато имате такава.

Лично аз, дори и кандидат да ми е казал, че предпочита mail комуникацията, след всеки мейл, ако до края на работния ден не ми отговори, на другият ден се обаждам, за да го попитам, дали е получил и видял мейла ми.

Когато давам обратна връзка, дори да съм подготвил детайлен мейл, в края на съобщението винаги питам за възможност да се чуем по телефона. Това дава облика на „човешкото отношение“ към кандидата и той се чувства ценен в този момент, дори и да получава отрицателна обратна връзка.

Важното е даващият такава, да има лични умения за комуникация. Не трябва обратната връзка да е тип критика или изразяване на лични емоции. Тя трябва да е конструктивна и конкретна. Често, след като получа мнението на интервюиращите и ако се стигне до отказ за продължаване, моля колегите, ако имат възможност да ми посочат материали или обучения, които биха помогнали на кандидата в бъдеще.

Първоначално не бях сигурен, дали това е добър подход, но с практиката си установих, че напротив. Кандидатите са благодарни и оценяват, че са получили такива насоки, как и с какво да си подобрят знанията и уменията.

В заключение, обратната връзка след интервю е ключов елемент от процеса на подбор на персонал, който помага както на компанията, така и на кандидатите. Предоставянето й по ефективен начин създава положително впечатление и допринася за професионалното развитие на всички засегнати страни. Също така, за мен обратната връзка има влияние и върху Employer Branding стратегията на компанията.


Част от статията е подготвена благодарение на канала “HR Value” в youtube!

Tags:

No responses yet

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.