movies

Наскоро говорейки с мой приятел, стана на въпрос, дали може да се учим от филмите. Той беше на мнение, че може да се научат някои неща за живота, но нищо повече. „Всичко във филмите е една измислица“, ми каза той. Аз от своя страна не бях на това мнение и тогава се сетих за един пример от преди няколко години в Германия.

Пациент постъпил за лечение в клиника с особени симптоми. Докторите немогли да открият какво му има, до денят когато Dr. Jürgen Schäfer , се сетил за епизод от нашумелия сериал “House M.D.”(Др. Хаус).      В епизода, се разказва как майката на Др. Къди, постъпва за лечение с необясними симптоми. Тогава Др. Хаус, открива, че тя има кобалтова става, която се е износила и кобалта се е разпространил в тялото ѝ  (Season 7, Episode 11). Чрез този епизод немският доктор, открил съответствие между симптомите на неговия пациент и майката на Др. Къди и така той спасил животът на въпросния мъж. След този случай Dr. Jürgen Schäfer, включил в своите лекции, които четял на студентите по медицина, и епизодите от сериала (цялата статия може да прочетете ТУК статията е на английски).

След като посочих този пример на моят приятел, реших да напиша тази статия. В нея ще посоча само малка част от филмите, които са ми направили впечатление, че могат да помогнат в изграждането на качествена маркетингова стратегия. Сигурен съм, че има хиляди такива филми, но идеята ми е да докажа на песимистите, че филмите не са само за развлечение и релаксация след тежък работен ден в офиса, а може в същото време и да се образоваме.

ScandalПървият филм, който би Ви бил от полза, ако работите в сферата на  маркетинга е “Скандал” по идея на Шонда Раймс . Като изключим любовните истории, които се разиграват в сериите, и сюжетната линия на шпионаж, сериала изпъква с един безплатен курс по PR и маркетинг. Сериалът разказва за Оливия Поуп (актрисата Кери Уошингтън), която е експерт по кризисен PR. Всеки, който е гледал сериалът, може да каже:  „Да той може да се използва за обучението на PR специалисти, но къде видя, че може да се използва и за маркетинг специалисти?

За да отговоря на този въпрос, бих искал да дам дефиниция на какво е маркетинг и какво е PR.

 • Маркетинг – е традиционно сбор от дейности, които са насочени към създаване на рентабилност в работата на предприятие чрез обмен, те се използват за насочване на потока на продукти и услуги от производителя до потребителя (потребител, клиент, клиентела). Според последното определение на Американската маркетингова асоциация (AMA) маркетингът е организационна функция и съвкупност от процеси за създаване, комуникиране и предоставяне на стойност за потребителите за управление на взаимоотношенията с тях по начин, по който се облагодетелстват организацията и всички свързани с нея страни.  Едно от по-старите определения гласи, че Маркетингът е проучване на пазара с оглед търсенето и предлагането на стоки, а маркетинговият отдел във фирмата се занимава с възможността за пласиране на продукцията. Това понятие е твърде остаряло и в никакъв случай не обхваща всички маркетингови дисциплини, свързани вътрешно-фирмените процеси и пазарните взаимоотношения.        АМА актуализира определението за маркетинг, като добавя „за управление на взаимоотношенията с тях по начин, по който се облагодетелства организацията и всички свързани с нея страни“ към вече съществуващото определение и така се създава изцяло нов маркетингов модел – Управление на взаимоотношенията с клиентите (Customer Relationship management), който вече близо 10 години е причина за глобални промени в структурите на корпорациите, функционалните им процеси, информационните им системи и най-вече в комуникацията, обслужването и продажбите към клиентите. (информация – Wikipedia.org).
 • PR  или Връзки с обществеността –  е поле, занимаващо се с поддържането на публичния имидж на известни или публични личности, организации и програми.  Това е дейност, която създава взаимоизгодни взаимоотношения между дадена организация и нейните потребители, от които взаимоотношения зависи нейният успех или провал. Съществуват множество различни и взаимодопълващи се схващания и определения за връзките с обществеността. Много популярна е дефиницията, предложена от Фондацията за ПР-изследвания и образование, формулирана след анализ на 472 определения:       Пъблик рилейшънс е отличителна управленска функция, която помага за установяване и поддържане на двустепенна комуникация, разбирателство, одобрение и сътрудничество между една организация и нейните потребители. Включва управление на проблемите и на резултатите; помага на мениджмънта да бъде непрекъснато информиран и отзивчив към общественото мнение; определя и набляга на управленската отговорност за обслужване на обществените интереси; помага на управлението да е винаги наясно със ситуацията и ефективно да използва промените, за да служи като една ранна предупредителна система. Необходимо е да се предвиждат тенденциите, да се използват изследвания и етични комуникационни техники като принципни инструменти.“

  Дейностите свързани с ПР включват говорене на конференции, работа с медиите, кризисни комуникации, социални медии, както и комуникации с работещите в дадена организация. Но за разлика от рекламата, при която има еднопосочна комуникация, при пиара целта е да има взаимодействие между организацията и публиките, вследствие на което и двете страни да се променят към по-добро. (Информация – Wikipedia.org)

От казаното, се вижда, че както маркетинга, така и PR, вървят ръка за ръка. Докато маркетинга се опитва да продава, то PR се грижи за доброто представяне на организацията или отделен човек, пред обществото.

Сега да се върнем на сериала „Скандали защо според мен е интересен като материал за обучение на маркетинг специалисти. Ето някои основни фактори:

 1. „Какво искаш“ – това е първият въпрос, който главната героиня задава на нейните клиенти. Ако попитате CEOs, във вашата компания, отговорът ще е „Повече продажби“, и част от тях ще допълнят „и повече доволни клиенти“. Това е моментът, в който трябва внимателно да разберете нуждите на своите шефове. Това е основния въпрос, който ще породи и допълнителните, които ще Ви помогнат във вашата работа.
 2. Силни и слаби страни – сериала ни учи, как да използваме слабите и силните страни на хората. В подготовката на своята маркетингова стратегия, се научете, как да използвате силните стани на вашия продукт, и слабите на конкурентите.
 3. В сериите, в които се набляга на подготовка за избори, на преден план изпъкват и тактики свързани с това как да се спечелят гласоподавателите. Използвайте тези тактики в, своята стратегия и съм убеден, че резултата ще е налице.
 4. Сериалът също така ни учи и на това, как да се използват всички налични ресурси – хора, технически средства, медии. Главната героиня има успешна кариера, от части заради самата нея и уменията, които притежава, но и от части, благодарение на нейния екип, който с право се нарича „Гладиатори в костюми“. Това е показателно, че зад всеки успешен продукт, трябва да стои екипът.

 

wofofwallstreetСледващия филм, който ми направи силно впечатление и също може да се ползва като наръчник на търговеца е „The Wolf of Wall Street“. Филмът е създаден по едноименния  мемоар на Jordan Belfort. И тук като изключим личната драма на героите, която е поддържащата сюжетна линия, филма набляга на уменията на търговец, които притежава и развива  Jordan Belfort (в главната роля Леонардо ДиКаприо).  

Джордан Белфърт  е роден на 9 Юли, 1962 година. Той е Американски автор и бивш боркер на стоковата борса, който пледира виновен, по обвиненията в измама за манипулации на стоковите пазари. 

Филмът дава един изключителен отговор на най-често задавания въпрос на интервю за работа в търговския сектор, а именно „Как ще ми продадете тази химикалка?“ Използвайте този филм, за да подобрите своите качества на търговец или маркетингов специалист. Във филмът също се набляга и на уменията на Белфърт, да мотивира служителите си. В момента той обикаля света, за да учи хората как да станат богати като ги мотивира.

socialnetworkСледващия филм, на който бих искал да обърна внимание е „The Social Network“. Филмът е от 2010 година и представлява Американска драма, с режицьор Дейвид Финчър, а сценарият е Аарон Соркин. Филмът е по адаптация на излязлата през 2009 год, книга The Accidental Billionaires: The Founding of Facebook, A Tale of Sex, Money, Genius, and Betrayal“, и проследява създаването на социалната мрежа Facebook.

Анализирайки филма, мога да твърдя, че е също един успешен наръчник, за начинаещи предприемачи. Въпреки, че основателят на най-популярната социална мрежа в света, намира, че филмът е вреден“, от него може да се извлече един много ценен урок  –  ако си упорит и вярваш в мечтата си, тя може да се превърне в реалност.

 

 

angelscityГрадът на Бога (на Португалски: Cidade de Deus) е Бразилска драма от 2002 год. Режисьор е Фернандо Майрелес и Катя Лунд. Филмът е по адаптацията на излязлата през 1997 год. новела със същото име с автор Пауло Линс.

Филмът ме заинтригува с една сцена, където се описва създаването на успешен бизнес модел, дори да е взет от наркотрафика.

 1. Създаване на продукт – разказвачът започва така: „Бизнесът с наркотиците е като всеки друг бизнес… Стоката се опакова в пункта.“ От тук тръгва всеки един бизнес – създаване на продукт, стока или услуга.
 2. Наемането на хора – за да имате успешен бизнес, важното е и да имате персонал. Във въпросната сцена става въпрос за изграждането на йерархичната структура в този вид търговия (снабдител, вестоносци, мулета, войници и т.н).
 3. Израстване в кариерата – от вестоносец се става пазач. Възможността да израснеш в кариерата е свързана и с повече отговорности и по-добро заплащане.
 4. Използването на вътрешните кадри за заемане на висок пост в йерархията – „Ако те бива в сметките, можеш да станеш управител – дясната ръка на шефа“.
 5. Да се справиш с конкурентите и враговете е, да ги направиш свои партньори Полицаите получават своя дял и не създават проблеми. Ето пример как можеш да привлечеш враговете на своя страна. А конкуренцията (във филма) е „избита“. В бизнес средата, естествено това няма как да се случи буквално, но в преносен смисъл, все пак това е идеята на всеки бизнес – да елиминира конкуренцията.
 6. Повече приходи за собственика – „Градът се напълни с наркомани…“ Когато са изпълнени всички по-горни точки идва и резултата – успешен бизнес.

 

Убеден съм, че има още много филми, от които можем да извлечем полза и да изградим един успешен бизнес модел, с успешна маркетингова стратегия. Както обичам да казвам: „На пазара има продукти, които са просто добре изградена маркетингова стратегия – не струват и един цент, но хората са склонни да дадат сума пари, само и само да ги притежават.“

Categories:

No responses yet

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.